Tilbake til alle arrangementer

Torne Ros

Foto: Jo Einar Jansen

«Endelig krysses våre veier – og da slår vi følge med hverandre!»

Torne ros består av musikere som har lang fartstid i å spille nordlig folkemusikk. Tre av dem har bakgrunn i gruppene JORD og WAO i Sverige og Fotefar i Norge, og det fjerde hjulet på vognen er en estlender som har bodd og studert folkemusikk i hele Norden. Musikerne har lenge ønsket å skape noe sammen på tvers av grensene i nord, og nå er det endelig plass i kalenderen.   

 

Når disse rutinerte musikerne møtes på scenen, byr de på seg selv både musikalsk og personlig. De har en del felles tradisjonslinjer, og samtidig mange ulikheter å spille på med sin varierte besetning. Her får publikum blant annet høre toner fra Estland flettet sammen med svenske, Tornedal-finske og kvenske harmonier. Noen norske favoritter finnes også på repertoaret. Fire språk – meänkieli, svensk, finsk og norsk blir presentert, og historiene fra de ulike, eller kanskje mest like, landene og sangerne binder alt sammen.

Torne ros består av:

Jan Johansson, trekkspill og vokal
Susanne Rantatalo, vokal
Johanna-Adele Jüssi, fele og vokal
Lena Jinnegren, vokal, trøorgel, gitar og munnspill

Torne ros er produsert av Folkemusikk Nord, og turneres på Nordkalotten i samarbeid med Scene Nord og Interreg-prosjektet Arctic Pulse.

Lena Jinnegren & Johanna-Adele Jüssi
Med røtter i finske Tornedalen og Estland, har duoen «En del av oss» funnet mange fellesnevnere i både musikk, mat og kultur generelt. Lena og Johanna-Adele er begge bosatt i Målselv, og har spilt sammen siden 2019.
De kombinerer tradisjonelle sanger og slåtter med egne komposisjoner, og deler historiene bak låtene. At Saaremaa vals fra ei øy i Estland gav umiddelbar inspirasjon til en svensk tekst, og at slåtten «100 dager, minst» ble komponert etter et nyttårsløfte, er eksempel på det.

Jan Johansson & Susanne Rantatalo
Musikerne Jan Johansson og Susanne Rantatalo fra Piilijärvi i Sverige, har Tornedalen og meänkieli som utgangspunkt for sitt musikalske virke. Som duo synger de på meänkieli og svensk. De framfører både tradisjonsmusikk og eget materiale, og forteller om sin egen musikalske reise og den kulturelle oppvåkninga som satte Tornedalen på kartet.
Jan og Susanne er kanskje mest kjent som musikere i gruppa JORD, og som medlemmer i gruppa WAO (som besøkte Kalottspel i 2012!) som tar utgangspunkt i multikunstner Vilho Olikainen sine tekster og poesi.

Produsert av
Folkemusikk Nord
Terje Foshaug

Konserten er fredag 12. august kl. 19.00 på Mellembygd Samfunnshus.
Konserten inngår i festivalpasset, og er gratis for barn under 16 år (så lenge det er ledig plass).

Tidligere arrangement: 12. august
Våtmark og Senjaøl
Senere arrangement: 12. august
Kartellet 10 år - dansefest!