Folkemusikkhelg: spelkurs og trippelkonsert med Fjerdingøy/Alapnes/Jüssi

15. - 17. mars er det folkemusikkhelg på Mellembygd Kultur- og Oppvekstsenter. Arktisk Takt (Bygda Dansar i Troms) og FolkBand har helgesamling, og det blir spelkurs og konsert. Helga er eit samarbeid med Arktisk Takt, Kalottspel og Folkemusikk Nord.

TRIPPELKONSERT MED FJERDINGØY, ALAPNES OG JüSSI
En torader og to feler: Tre av norges fremste folkemusikere møtes for å dele sitt solospel med oss. Hilde Fjerdingøy (torader) fra Helgeland, Julie Alapnes (fele) fra Tromsø/Målselv og Johanna-Adele Jüssi (fele), fra Estland.

Hilde Fjerdingøy er en allsidig toraderspiller som kan høres i grupper som Rim, Moenje og Duo Fjerdingøy & Andersson. Hilde spiller musikk fra ulike tradisjoner i Norden, men har fordypet seg mest i slåttemusikken fra sine hjemtrakter på Helgeland.

Julie Alapnes var bare fem år gammel da hun stod på kjøkkengulvet hjemme hos besteforeldrene i Målselv. Med fela som bestefar Ivar hadde lagd godt plassert under haka. Tonen skulle heldigvis utvikle seg og bli vakrere med årene, men dette første møtet viste seg å prege livet til den talentfulle felespilleren. Bestefar Ivar, som var felemaker og spellmann, satte dype spor og vakte Julies interesse for den nordnorske slåttetradisjonen. Julie er kjent for sin tilstedeværelse, gode formidlingsevne og sprudlende energi og har utmerket seg som felespiller og artist med sitt særegne uttrykk.   

Johanna-Adele Jüssi er en moderne tradisjonsbærer fra Estland, bosatt i Norge. Uttrykket hennes er både elegant og rått, fortellende og fortryllende. Hun spiller gamle og nye slåtter fra Norden. Uansett om hun spiller til dans eller for de lyttende er Johanna-Adele alltid tilstede, skapende i øyeblikket for å gi det mening. Jüssi har MA i nordisk folkemusikk, et program hvor hun studerte på 4 universitet i Sverige, Danmark, Finland og Norge, og en BA i tradisjonell estisk felemusikk fra Tartu University Viljandi Culture.

SPELKURS MED HILDE FJERDINGØY OG JULIE ALAPNES
Kalottspel og Folkemusikk Nord inviterer til spelkurs! Hilde Fjerdingøy kurser toradere (G/C) og trekkspel. Johanna Adele-Jüssi har låtkurs for melodiinstrument (med vekt på fele).

Kursene foregår på Mellembygd Kultur- og Oppvekstsenter på Rundhaug. Kost og losji på flatseng er inkludert for alle som ønsker. Inkludert er og trippelkonsert med Hilde Fjerdingøy, Julie Alapnes og Johanna- Adele Jüssi.

Timeplan (med forbehold om små endringer):

LØRDAG 16.03
10.00 Dørene er opne
10.30 – 13.00 Spellkurs
13.00 – 14.00 Lunsj (smør niste om du vil)
14.00 – 17.00 Spelkurs (inkl. pause ca. 16.00 frukt/kaffe)
18.30 Frivilligfest og middag
20.00 Konsertstart
21.30 Dans!

SØNDAG 17.03
09.00 – 10.00 Frokost
10.00 - 12.30 Spellkurs
12.30 – 13.00 Mat
13.00 – 14.00 Spel og avslutning
14.00 Vel heim!

Hilde Fjerdingøy vaks opp med toradermusikk i heimen og jobbar i dag som utøvande musikar og spelar mellom anna i Hildur Dansekompani og den svensk-norske gruppa Rim. Ho spelar musikk frå heile Norden og har fordjupa seg i musikken frå sitt heimområde Helgeland. Hilde har halde ei rekke kurs i folkemusikk og torader, i tillegg til undervisning på kulturskule og høgskule. Ho spelar mykje til dans og held konsertar i inn og utland. På kurset vil ho sjå på speletekniske utfordringar og lære ut nokre nye melodiar.

Johanna-Adele Jüssi er en moderne tradisjonsbærer fra Estland, bosatt i Norge. Uttrykket hennes er både elegant og rått, fortellende og fortryllende. Hun spiller gamle og nye slåtter fra Norden. Uansett om hun spiller til dans eller for de lyttende er Johanna-Adele alltid tilstede, skapende i øyeblikket for å gi det mening. Hun har MA i nordisk folkemusikk, et program hvor hun studerte på 4 universitet i Sverige, Danmark, Finland og Norge, og en BA i tradisjonell estisk felemusikk fra Tartu University Viljandi Culture.

Nina Fjeldet