Kalottspel 2016

KALOTTSPEL 9. - 14. AUGUST 2016

Kalottspel 2016 var Kalottspel nr. 25 i rekka, noko som vart markert undervegs, m.a. gjennom opningsforestillinga ”Nr.25”.
Festivalen starta tysdag med dialogseminaret ”Kultur- og næring – vekst og utvikling gjennom samspill”. Dette var avholdt i samarbeid med Profilgruppa og Innovasjon Norge, og hadde besøkande frå både politikken, kulturlivet og næringslivet i regionen. Det var lagt opp som eit møte mellom fleire aktørar som ellers ikkje har eit felles møtepunkt, og det blei fleire gode dialoger. Seminardeltakarane fekk servert lunsj og ein strålande middag tilberedt av vår kjøkkensjef Mari Tollefsen med råvarer frå Nortura og MålselvMat, samt KalottspØl frå Senja Håndbryggeri. Seminaret vart avslutta med deltaking på årets opningskonsert ”Nr. 25”. Asbjørg Utby var konferansier, og leda ein flott konsert med aktørane Fotefar, Kartellet, Mariann Torset Band, Målselv Spelmannslag og Mellembygd Mannskor. Samstundes var det opning av kunstutstilling med Magna Foshaug, som hang i restauranten under heile festivalen.
Onsdag hadde vi storbesøk av Odd Nordstoga med fullt band. Dei fyllte Moen Kulturlåve, og gjorde ein fantastisk konsert!
Torsdag hadde vi for fyrste gong folkemusikkteater i Løvhaugfjøset, på svensk, finsk meänkieli. Jan Johansson fortalte og musiserte frå Vilho Ollikainen sitt liv og virke, en rørende forestilling i regi av Tornedalsteatern. Møtet med Vilho Ollikainen fortsatte da gruppa WAO holdt torsdagskonsert på samfunnshuset. Etter konserten inviterte vi til gratis folkemusikkafé i restauranten, med jam og servering, før årets Kultur på Målselva. Det er fyrste gong vi har hatt elvesafari i øsande regnvær. Ei ny opplevelse for både publikum og arrangør, men regnet bidrog til å skape ei heilt eiga og spesiell stemning. Aktørar her var Fabian Modig (nøkkelharpe), Arto Järvelä og Jan Johansson, Kartellet, Tore Bruvoll (gitar), Mariann & Karianne (fløyter), Ildskulpturer og Virrvarr.
Fredag starta med lunsjkonsert og bokslepp med Mariann Torset. Boka ”Mariannslåtter” inneholder egenkomponerte låter og er blitt et mesterverk! Veldig stas å få presentere denne på festivalen. Ho hadde med seg et utvalg artister på konserten som bidrog til en kjempefin stund! Løvhaugfjøsen denne dagen var møte med duoen Jers & Kyhälä, munnspelbonansa av beste sort! På kvelden var det duka for årets store nyproduksjon; ”Anføttes”, med Kartellet, Benjamin Mørk og Torbjørn Sandnes (lys og visuals), med Nina Fjeldet og Julie Alapnes som gjestemusikarar. Kvelden vart avslutta med den tradisjonelle dansefesten på Bondeheimen. Her var det som vanleg dugnadsspelling til dans og mykje folk på dansegulvet heile kvelden! Laurdag fortsatte vi fjorårets konsept med eigen familiedag. Vi inviterte til aktiviteter ute og inne, eventyrstund med Maja Skogstad i lavvoen og hentekonsert med Folkband og Kalottsprett. Tromsringen og Virrvarr bydde opp til spel og dans. Kalottspelkonserten gjekk som vanleg, i år med Gjermund Larsen Trio som hovedartist. I tillegg deltok Folkband, Sigrid Randers-Pehrsson og Leif Egil Barth, MTC, Kartellet, Virrvarr, Ragnhild Furebotten og Tore Bruvoll, Allspel og Målselv Spelmannslag. Etterpå var det ein dansefest som vil bli huksa i lang tid! Her var det songdansar, turdansar med Tromsringen, dansespel av mange aktørar, m.a. Gjermund Larsen Trio og Benjamin Mørk. Dansegulvet var fyllt opp av unge og gamle!
Syndag avslutta vi festivalen med nydeleg konsert i Målselv Kirke med Ola Bremnes m/ band, og produksjonen ”Petter´s poetiske pulver”.

I tillegg til det offentlege programet var Virrvarr ute på turne på eldre- og sjukeheimar i kommunen, dei spelte konsert på kommunehuset, samt bidrog med musikk på kunstutstillingsopning på Trollhaugen, i regi av kunstklubben.

KURS
Kalottsprell (KfU): Sigrid Randers- Pehrsson, Leif Egil Barth og Maja Skogstad (gjestelærere: Virrvarr)
Samspell Folkband: Julie Alapnes og Tore Bruvoll (gjestelærer: Ådne Kolbjørnshus)
Felekurs for vaksne: Ragnhild Furebotten og Arto Järvelä
Vokalkurs for vaksne: Sigrid Randers- Pehrsson
I tillegg hadde Tromsringen dansekurs 

Kalottspel 2015

KALOTTSPEL 4. - 9. AUGUST 2015

Festivalen starta tysdagskvelden med Kultur på Målselva. Det var i år 10 års jubileum, og utseld arrangement. Sjøl om elva var skremmande stor berre dagar før, så blei det strålande forhold denne kvelden! Innslag undervegs var lurblås og bukkehorn v/ Øistein Hanssen, song og lokk v/ Sigrid Randers- Persson, Diktlesing v/ Erik Myre, felespelar i elva v/ Erlend Viken flytande ildskulptur, spel og dans på øra v/ Mariann Torset og Torill Steinjord, harpe i bår v/ Angela Westpahl. I land var det heimelaga fiskesuppe og musikk v/ Målselv Spelmannslag. 
Onsdagen var det offisiell opning på Bondeheimen. Opningstale var ved Vegar Vårdal, som introduserte deltakarane i seminfinalen i Introfolk; Erlend Apneseth og Guro&Thomas. Erlend stakk av med sigaren. Det var og videoslepp av Robaat sin musikkvideo "Poor Old Billy", der dansere frå Kartellet var med. I tillegg var årets låvekonsert denne kvelden, med Vamp. Konserten vart tidleg utseld, og vi sette opp ein ekstrakonsert. To fulle hus på låven denne kvelden. 
Torsdag var vi sentrert på Rundhaugen. Vi samarbeidde med RYK om eit arrangørseminar på Rundhaug Gjestegård, med god påmelding og mykje interessante innnlegg. RIM hadde flaggermusikkonsert i Løvhaugfjøsen, Eplemøya Songlag hadde grottekonsert. Dei hadde premiere på årets bestillingsverk, heilt nydeleg! Kvelden vart avslutta med folkemusikkpub på Amanda Pub, der Durmål spelte konsert. 
Fredag hadde Anders Hällström og Kristina Bergström flaggermusikkonsert. Erlend Viken Trio haddde konsert på Mellembygd Samfunnshus, før den tradisjonelle dansefesten på Bondeheimen.
Laurdagen hadde fått ei ny form dette året. Vi inviterte til familiedag på Mellembygd Samfunnshus. Her var det buskspell, eventyrstund i lavvoen, kubb, is og heilgrilla kje på plassen ute. Hovudarrangementet var ei forestilling med deltakarane frå Kalottspel for Unger og Folkeband. Ungene gjorde ein utruleg god innsats og imponerte! På ettermiddagen gjekk den tradisjonelle Kalottspelkonserten av stabelen, med Arvvas som hovudartist. I tillegg var det allspel, Målselv Spelemannslag, Drifa, Lakselv Spelmannslag, Luleå Allstars (sett saman for anledningen), Mirja Palo og steffen Backman, Hällström&Bergström, Rim og Susanne Lundeng. Kalottspelkrypet var delt ut til institusjonen Tømmerhuset (Terje Foshaug og Mariann Torset m/fam), for sin suverene innsats for og under Kalottspel i mange år. Etterpå gjekk dansen til dei seine nattetimer. 
Syndagen avslutta vi festivalen med kyrkjekonsert i Målselv Kyrkje. Susanne Lundeng hadde med seg kvartett frå MiN- ensemblet, og framførte musikk frå albumet "Ett steg ut". Ein nydeleg avslutning på årets festival. 

KURS
Kalottspel for Unger - Thea Borring Lande,  Nanna Berntsen, Torill Steinjord (dans) og sigrunn Haugli (fele)
Folkband - Erlend Viken og Christian Skaugen
Kalottsprett: halling for spreke småfolk - Torill Steinjord
Felekurs - Susanne Lundeng
Songkurs - Liv Ulvik
Krasjkurs i nordnorske festdansar - Torill Steinjord

 

ARRANGEMENT UTANOM FESTIVALEN:
Dobbelkonsert: Fotefar + Kartellet: Kan du komme ned og hente meg?, Mellembygd Samfunnshus
Folkemusikkpub med Quilty, Rundhaug Gjestegård
Susanne Lundeng Trio + programslepp, Mellemnygd Samfunnshus
Glød m/ Camilla Karlsen, Mellembygd Samfunnshus
Hekla Stålstrenga: 10 års jubileum, Moen Kulturlåve
Le Vent du Nord, Mellembygd Samfunnshus
Fotefar: "Flygande kråka får alltid nåkka", Løvhaugfjøsen (Rundhaugmartna´n)

 

Kalottspel 2014

Kalottspel 2014 startet allerede søndag 3. august med solokonserter og duokonsert med Margit Myhr og Erlend Apneseth på Fossmotunet. Tirsdag 5. august arrangerte vi ei vandring i Arne Lyngås sine fotspor, ”Innmed Skjærbekktjønna”, og turen gikk fra Lyngås til Skjærbekktjønna. Tor Lyngås ledet turen, og den endte opp med konsert med Mellembygd Mannskor innmed Skjærbekktjønna, med historier, dikt, felespell og matservering underveis. Onsdagen hadde vi festivalåpning på Mellembygd Samfunnshus der Marie Nymo Granheim, Kartellet og Mellembygd Mannskor bidro. Fylkesråd for kultur, Line Miriam Sandberg åpnet årets Kalottspel med noen velvalgte ord. Onsdagen ble avsluttet på en stappfull Moen Kulturlåve med årets bestillingsverk fra Kalottspel; Anne Nymo Trulsen, Heidi Solheim, Lena Jinnegren og Tonje Unstad med band. Torsdag bar det videre med Emilia Amper i Løvhaugfjøsen, Niko Valkeapää og Georg Buljo i Grotta og til slutt KulTur på Målselva. I år var vi tilbake til opprinnelig trasé, og innslagene var ildskulptur v/Jan Kristian, Daniel Bach Johnsen i kajakk med Ragnhild på fele ved siden av, Mellembygd Mannskor, Målselv Spelmannslag, Niko Valkeapää (joik), Lena Jinnegren og Kartellet. Kartellet var en gjennomgangsfigur på årets Kalottspel, og dukket plutselig opp på mange av arrangementene under festivalen. Fredag spilte Stian Carstensen i en fullsatt Løvhaugfjøs, og på kvelden spilte Niko Valkeapää Band på samfunnshuset. Dansefest på Bondeheimen etterpå. Lørdag var det Kalottspelkonsert der vi åpnet med allspel, og Kalottspel for Unger, spellkurset, Thor og Leif Egil og Målselv Spelmannslag bidro videre. Første avdeling ble avsluttet med Emilia Amper. Etter pausen spilte Folkband, Ådne Kolbjørnshus dansa og til slutt fikk vi bestillingsverket ”Nordlendingen som ikke kom tidsnok til Eidsvoll for å underskrive Grunnloven” av og med Stian Carstensen. Senere samme ettermiddag hadde Kartellet to forestillinger på Bondeheimen. Lørdagskvelden hadde JPP konsert, før det ble dansefest.
I tillegg var to kunstutstillinger åpne under hele festivaluka, på Diviåsen med den samiske kunstneren Josef Halse, og på Trollhaugen ved Olsborg med 8 ulike lokale kunstnere.

Kalottspel for unger ble i år ledet av Siri Strige, Anette Figenschou og Leif Egil Barth (feleinstruktør). Hovedtema var dans. Samspell FolkBand ble ledet av Emilia Amper og Ole Morten Indigo Lekang. Vi arrangerte også fire kurs for voksne: et felekurs med Arto Järvelä, et vokalkurs med Lena Jinnegren, et dansekurs med to av danserne i Kartellet, og et dansekurs i samarbeid med de nordnorske folkedanserne i gruppa SBA. De tre førstnevnte kursene gikk over to dager, fredag og lørdag, til sammen 3 timer. Det siste kurset varte fra onsdag til lørdag.

Arr. utenom festivalen:
•     Konsert med Aasmund Nordstoga og Fedrekvoten på Mellembygd Samfunnshus i februar
•     Konsert med Sudan Dudan på Høgtun i februar
•     Konsert med Johanna Juhola Trio på Rundhaug Gjestegård i mars
•     Konsert med The Northern Lies på Høgtun i april
•     Familiekonsert med Dinosaus på Moen Kulturlåve i mai
•     Forestillinga ”Kong Nor” på Istindportalen i slutten av august
•     Konsert med JulietNorth på Melembygd Samfunnshus i okotber
•     Minikonsert på frivilligfesten til Kalottspel med Mariann Torset Band/Einar Fosse og Ragnhild Furebotten på Mellembygd Samfunnshus i november
•     Konserter med Mur og Doll-kvartetten i Løvhaugfjøsen under Rundhaugmartnan i desember

Kalottspel 2013

Første konsert under Kalottspel 2013 var Sanger fra hjertkammeret (Sigrid Randers Pehrson, Maria Johansen og Merete Kaste) i Grotta onsdag 7. august. Samme kveld gikk KulTur på Målselva av stabelen for 8. gang, denne gang med ny trasé fra Lilleng til Rundhaug sentrum. Innslag var Ante Mikkel Gaup (joik), dans, Sigrid/Maria/Merete (sang) Johanna Jüssi og Jo Einar Jansen (feler), lysdesign v/Kurt Hermansen, Stor-Spelmannslag på brua og flyvende lanterner. Torsdag var det Flaggermusikk i Løvhaugfjøsen med en ny vri; en konsert/samtale mellom Ola Graff og Ante Mikkel Gaup. Senere samme ettermiddag var det klart for årets storsatsing på tvers av Barentsregionen; New Winds. Russiske og norske talenter mellom 18-22 år jobbet sammen i fem dager, og resultatet ble en fantastisk konsert! Torsdagskvelden ble avsluttet med Staut på en utsolgt Moen Kulturlåve. Fredagen hadde Folkemusikk Nord seminaret Hvor går veien videre? På Rundhaug Gjestegård, og det var konsert/samtale med Ola Graff og Leif Egil Barth i Løvhaugfjøsen. Unni Boksasp Ensemble hadde konsert på hovedarenaen, og ferden gikk deretter til Bondeheimen som før. Lørdag var det Kalottspelkonsert med allspel, Kalottspel for Unger, Jagra, Svenska Bussgjänget, Målselv Spelmannslag, Johanna Jüssi og Jo Einar Jansen, FolkBand, Angela Westphal og til slutt Eva og Bengan Janson. På kvelden hadde JP Nyströms konsert, før det ble dansefest på samfunnshuset.

Kalottspel for unger ble i år ledet av Lotte Graff og Torill Steinjord, med Lene Buvik Larsen som intruktør på fele. Årets tema var rytmer, sanger og danser med Kjerringa med staven. Samspell Folkband hadde instruktørene Jo Einar Jansen og Espen Jakobsen. På voksensida hadde vi felekurs med Eva Janson, trekkspellkurs med Bengan Janson, Vokalkurs med Sigrid Randers-Pehrson og dansekurs med Siri Strige og Anette Figenschou.

Arr. utenom festivalen:
•     Konsert med Fra de mollstemte skoger på Rundhaug Gjestegård i januar
•     Konsert med Anja Storelv med band på Mellembygd Samfunnshus i februar
•     Konsert med The Nordic Fiddlers Bloc på Rundhaug Gjestegård i mars
•     Konsert med The BonBons på Mellembygd Samfunnshus i april
•     Konsert med Hekla Stålstrenga på Moen Kulturlåve i september
•     Konsert med LINN Spellemannslag på Mellembygd Samfunnshus i oktober
•     Konsert med Bruvoll/Halvorsen i peisestua på Høgtun i november
•     Konserten Mot Jul i Løvhaugfjøsen under Rundhaugmartnan

Kalottspel 2012

Kalottspel 2012 åpnet med Alvin Jensvold sin kunstutstilling ”Moon Coming Closer” på Galleri Bakken onsdag 8. august. Senere samme dag arrangerte vi INTRO-folk finale på Bondeheimen, med finalistene Mari Skeie Ljones, Andreas Bjørkås og Erlend Viken. Sistnevnte gikk av med seieren. Natt til torsdag gikk den etter hvert så årvisse KulTur på Målselva av stabelen med innslagene dans på tunet hos Kjersti Aaseth, ildskulptur v/Jan Kristian, Hilde Fjerdingøy (torader), Anja Storelv (joik), Hallvard Bruvoll (fele), Trond Kirkesjord (dikt), Mellembygd Mannskor og feler ved ankomsten. Torsdag hadde Tonje Unstad familiekonsert med ”Mygga og Flua”, det var Flaggermusikk i Løvhaugfjøsen med Anja Storelv og Hekla Stålstrenga hadde årets konsert på Moen Kulturlåve, med låvedans etterpå. Danseforestillinga Kartellet var årets nyproduksjon i samarbeid med Folkemusikk Nord, og de hadde i alt fem forestillinger på ungdomshuset på Bruvoll fra torsdag til lørdag. Fredag hadde Folkemusik Nord seminar på skolen. Mikal Lundemo og Harald Lind-Hanssen hadde konsert i Løvhaugfjøsen, og Sofia Karlsson med band hadde konsert på hovedarenaen. Dansefest på Bondeheimen etterpå. Lørdag var nytt av året at vi hadde bare én Kalottspelkonsert, men en konsert på kvelden i tillegg. Kalottspelkonserten åpnet med allspel, og videre bidro Kalottspel for Unger, Bård Mathisen, Harald og Mikal, Leif Egil, Lars Erik og Harald, Målselv Spelmannslag og Kartellet før paausen. Etter pausen var det klart for Samspell FolkBand, Erlend Viken og Hilde Fjerdingøy med gjest Torill Steinjord på dans. PA Røstads Orkester hadde konsert på samfunnshuset på kvelden, og spilte også første og siste økt til dans på festen (som i år var offentlig for første gang).

Kalottspel for unger ble i år ledet av Siw Helene Adolfsen og Marte Gravrok, og årets tema var kunst og samisk tradisjon. Leif Egil Andreassen og Hallvard Bruvoll hadde felekurs for unge feler. Nytt kurs av året var Samspell FolkBand, der Erlend Viken og Espen Jakobsen var instruktører. Torill Steinjord hadde kurs i Drevjapols for voksne med Hilde Fjerdingøy som spelmann. Mikal Lundemo lærte bort slåtter fra Oppdal.

Arr. utenom festivalen:
•     Konsert med Fotefar og Aasmund Nordstoga på Mellembygd Samfunnshus i januar
•     Konsert med Vokal Nord i Målselv Kirke i februar
•     Konsert, plateslipp og dansefest med Fossegrimen på Mellembygd Samfunnshus i mars
•     Konsert med Stinnerbom og Tallroth på Mellembygd S.hus i april
•     Konsert med Tindra på Rundhaug Gjestegård i september
•     Konsert med Furebotten/Haugaard på Rundhaug Gjestegård i oktober
•     Konsert og frivillogfest med Mikael og Mia Marin på Mellembygd Samfunnshus i november
•     Konsert med Tore Bruvoll under Rundhaugmartnan i desember

Kalottspel 2011

Kalottspel 2011 startet onsdag 10. august med åpning av salgsutstilling med den samiske kunstneren Britta Marakatt-Labba på Galleri Fagerlund i Dividalen. Senere samme dag var det konsert med Berit Alette Mienna og Nils Anders Påve i Løvhaugfjøsen, og natt til torsdag var det KulTur på Målselva. Innslag under årets elvetur var ildskulptur laget av Jan Kristian Vestjord, Berit Alette Mienna og Nils Anders Påve (joik), Eli Storbekken (sang), Øistein Hanssen (fløyte), Tore Bruvoll (gitar) og feler langs elvebredden. Torsdag hadde vi familieforestilling med musikkteateret Den vesle prinsen (Ulf-Arne Johannesen, Gro Marie Svidal og Tom Karlsrud) på Bakkehaug, konsert med Eli Storbekken Trio i Løvhaugfjøsen og konsert med Earlybird Stringband med påfølgende låvedans på Moen Kulturlåve. Eli Storbekken var også med sin trio på gamlehjemsturné i Målselv og Bardu under årets Kalottspel. Fredagen hadde Folkemusikk Nord seminar for konsertarrangører på skolen, det var Flaggermusikk i Løvhaugfjøsen med Anders Bjernulf – og Sigrid Moldestad med sitt band hadde konsert på hovedarenaen før det var dansefest på Bondeheimen. Lørdag var det to Kalottspelkonserter. Den første med allspel, Kalottspel for Unger, Sofienberg Spelmannslag, Mikal Lundemo, Mariann Torset Band og Hazelius/Hedin. Den andre med Målselv Spelmannslag, Ali og Ove fra Luleå, James Gray, Vesterålingan, Anders Bjernulf, spellkurset og etter en pause: Jord. På kvelden var det deltagerfest. Søndag avsluttet Ola og Lars Bremnes med innslag av Chorus Borealis årets konsertprogram i Målselv Kirke.

Kalottspel for unger ble dette året ledet av Marte Gravrok og Torill Steinjord, med hovedtema dans. Vi videreførte felekurs for unge feler med samme instruktører som i fjor: Leif Egil Andreassen og Hallvard Bruvoll. Anders Bjernulf hadde spellkurs for voksne, og Sigurd Johan Heide hadde kurs i nordlandspols.

Arr. utenom festivalen:
•     Konsert med Väsen på Bakkehaug i februar
•     Konsert med Margfolk på Bakkehaug i mars
•     Konsert med Ragnhild Furebotten Trio på Bakkehaug i april
•     Konsert med Hekla Stålstrenga og Tromsø Kammerorkester på Bakkehaug i mai
•     Familiekonsert med Sammelsurium på Bakkehaug i september
•     Konsert med Pristine på Bakkehaug i oktober
•     Konsert med Couper/Oakes/Henderson på Bakkehaug i november
•     Konsert med Boknakaran og Julie under Rundhaugmartnan i desember

Kalottspel 2010

Kalottspel 2010 ble offisielt åpnet onsdag med bestillingsverket ”Suite for reisende menn” med Tore Bruvoll og Håvar Bendiksen. Tidligere på ettermiddagen hadde Julie Alapnes og Ingebjørg Bratland konsert i Løvhaugfjøsen, og konseptet ”Flaggermusikk” ble for første gang introdusert på Kalottspel. KulTur på Målselva hadde innslag som en felegjeng, Nina/Audun, Ingebjørg Bratland i båt, Sigurd Heide med dans på flåte uti elva, ildskulptur og storspelmannslag på Øra. Torsdag hadde vi forestillinga ”Den kvite hjorten” i Istindportalen, der unger fra Kulturskolen i Målselv bidro. Anne Nymo Trulsen hadde konsert i Løvhaugfjøsen med eget stoff, og Valkyrien Allstars hadde konsert på Moen Kulturlåve med låvedans etterpå. Fredag hadde Aslak Brimi konsert i Løvhaugfjøsen og hovedkonserten på samfunnshuset var Ragnhild Furebotten sitt prosjekt ”Aldri på en søndag” med 6 blåsere. Dansefest på Bondeheimen etterpå. Kalottspelkonserten lørdag hadde innslag med Kalottspel for unger, Akvarel Dance Group fra Russland, Toppsund Grovt og Grant, Målselv Spelmannslag, Mariann Torset Band, Toralf Heimdal, Nina/Audun og dans med Sigurd og Anne Berit Heide (vinnere av kongepokalen samme år) og Ante Mikkel Gaup. Tindra og Nordic avsluttet hver sin konsert.

Årets BarentsUngdom-kurs ble på grunn av lite påmelding et rent dansekurs med russiske og norske ungdommer med Stine Skoglund som instruktør og Julie Alapnes som spelmann. Kalottspel for unger ble ledet av Maria Johansen og Marte Gravrok, og de hadde den lokale dikteren Arne Lyngås sitt dikt Måån skin som hovedtema. Nytt av året var at vi hadde et eget felekurs for unge feler med Hallvard Bruvoll og Leif Egil Andreassen som instruktører. I tillegg hadde vi et 6-timers spellkurs for voksne med felespilleren Aslak Brimi.

Arr. utenom festivalen:
•     Konsert med Susanne Lundeng på Bakkehaug i mars
•     Konsert med Bassfela på Olsborg Gjestestue i mars
•     Konsert med Fotefar med Finn Sletten og Runa Bergsmo på Bakkehaug i april
•     Konsert med Mariann Torset Band på Bakkehaug i mai
•     Konsert med Tonje Unstad på Bakkehaug i september
•     Konsert og frivilligfest med SVER på Bakkehaug i oktober
•     Konsert med Hekla Stålstrenga og Nordnorsk Visegruppe i Istindportalen i nov
•     Konsert med Fotefar og Mellembygd Mannskor på Bakkehaug i desember
•     Konsert med Anne Nymo Trulsen under Rundhaugmartnan i desember

Kalottspel 2009

Kalottspel var i 2009 mer omfattende enn noen gang. Årets bestillingsverk, danseforestillinga ”Kan du sjå det på meg?” åpnet konsertdelen av festivalen i Grotta. Musikken var av og med Snorre Bjerck, dansere var Sigurd J. Heide, Ingeleiv Berstad og Elle Sofie Henriksen. Tor S. Ditlevsen stod for lysdesign/teknikk. KulTur på Målselva ble for fjerde året på rad arrangert onsdags kveld/natt. Medvirkende artister var i år fløyte med Mariann Torset, fele med Sigrunn Haugli og Lars Erik Løvhaug, bratsj med Leif Egil Andreassen, ildskulpturer laget av Jan Kristian Vestjord, torader med Toralf Heimdal, sang med gruppa Bra Folk, munnharpe med Sigurd J. Heide og et stort spelmannslag. Torsdag spilte Steinar Ofsdal familiekonsert på dagen, mens Einar Olav Larsen trio og Nordafjells spilte konsert på kvelden. Dette var en av semifinalene i INTRO-folk, og Nordafjells gikk videre til finalen (som Kim Andre Rysstad vant). Senere på kvelden var det låvedans på Moen kulturlåve, der disse to gruppene spilte hver sin økt til dans før det var åpen scene. Fredag viste kursene seg fram på ettermiddagen. Jan Claussen hadde fortellerstuder både fredag og lørdag. Fredags kveld spilte Gjermund Larsen trio og Ragnhild Furebotten trio dobbeltkonsert. Fredag kveld ble som vanlig avsluttet på Bondeheimen. Lørdagskonsertene hadde i år Bra Folk, Rimpparemmi og Knut Reiersrud som de største navnene. Andre innslag på konsertene var allspel, Kalottspel for unger, Toralf Heimdal, Jan Claussen, felekurset, Roald Renmælmo, Målselv Spelmannslag, Tore og Hallvard Bruvoll/Julie Alapnes, Sigrid Randers-Pehrson/Maria Johansen, Reinlendergutane, Nesmoen Allstars, Lofotkameratene og Mariann Torset Band. Lørdagskvelden ble avsluttet med deltakerfest på samfunnshuset. Søndag var det kirkekonsert med Sondre Bratland, Annbjørg Lien, Knut Reiersrud og Tore Bruvoll. Ellers kan det nevnes at Kari Rindahl Endresen hadde salgsutstilling hos Gunn og Kjetil Jensberg.

BarentsUngdom hadde i år Anne Nymo Trulsen og Tore Bruvoll som instruktører på samspell, mens Torill Pedersen hadde dansekurset. Sigurd J. Heide og Rimpparemmi var gjestelærere, mens Julie Alapnes var spellmann. På Kalottspel for Unger var Christina Olsen og Mari Tollefsen hovedlærere. Gjestelærere var Jan Claussen (fortelling), Kari Rindahl Endresen (akvarellmaling) og Marte Frihetsli (dans). Årets tema var dyr. Mikal Lundemo hadde et 6 timers spellkurs for ”voksne”.

Arrangementer utenom festivalen:
•     Konsert med Fotefar og Håvard Lund – ”Fest”. Olsborg Gjestestue i februar.
•     Konsert: ”Vals ska bli” med Lystrup/Arctimus på Rundhaug Gjestegård i april.
•     Konsert med Skaidi på Olsborg Gjestestue i mai.
•     Konsert med Litjtausa på Bakkehaug Samfunnshus i september.
•     Konsert: ”GLØD” med Lena Jinnegren og tangoorkester på Bakkehaug Samfunnshus i oktober.
•     Konsert med Triakel på Bakkehaug Samfunnshus i oktober.
•     Konsert med Fotefar og Mellembygd Mannskor på Bakkehaug Samfunnshus i forbindelse med Rundhaugmartnan i desember.

Kalottspel 2008

Kalottspel 2008 åpnet med danseforestillinga ”KRUK!” med Frikar tirsdag i Istindportalen. Onsdag var det konsert med Fotefar, Mellembygd Mannskor og Målselv Spelmannslag på Bakkehaug Samfunnshus. KulTur på Målselva var som vanlig onsdagsnatta, i år medvirket Anne Nymo Trulsen med lokking, Malvin Skulbru med sekkepipe, Ánte Mikkel Gaup med joik, Trond Kirkesjord med kåseri, Jan Kristian Vestjord med ildskulpturer, Sigurd J. Heide/Julie Alapnes/Sigrunn Haugli med dans og felespell, Målselv Spelmannslag med slåtter og vokalkurset med sang. Torsdag spiltes danseforestillinga ”Møte” med Martin Myhr, Solveig Hårdnes og Einar Olav Larsen på samfunnshuset. ”Våre musikalske morsmål” med Norsk Kvedarforum, også på samfunnshuset. På kvelden var det konsert med Adjágas på Moen kulturlåve, med påfølgende låvedans. Fredag var det forestillinga ”Fugl” på samfunnshuset, ”Bånsull i fjell” i grotta, kursene viste seg fram på samfunnshuset og det var konsert på kvelden med Bruvoll/Halvorsen. Kvelden ble avsluttet med dansefest på Bondeheimen. Den første Kalottspelkonserten lørdag ble avsluttet med Anders Bjernulf og Arto Järvelä. Den andre konserten ble avsluttet med Kalottspel sin store satsning dette året; feletalentet fra Tromsø med røtter i Målselv - Julie Alapnes Norman. Hun jobbet hele uka sammen med sitt band, og det resulterte i denne konserten. Andre innslag var Benedicte Maurset, allspel, Lofotkameratene, Roald Renmælmo, Alvdal Spel- og danselag, Sugrevusjka, Målselv Spelmannslag, Mikal Lundemo og Torstein og kjendisane. Deltakerfest på samfunnshuset lørdagskvelden.

BarentsUngdom hadde følgende kursledere: Sigurd Heide og Marte Frihetsli hadde dansekurset med Leif Egil Andreassen som spellmann. Gjestelærere var Martin Myhr og Solveig Hårdnes. Jorun Marie Kvernberg hadde felekurset. Kalottspel for Unger hadde tema ”Sjursveinvisa”, og ble ledet av Christina Olsen og Sigrunn Haugli, med Astrid Bruun Arnesen som medhjelper. Gjesteinstruktører var Marte Frihetsli (dans) og Are Andreassen (lino-trykk).
Norsk Kvedarforum hadde lagt sitt årlige fagseminar til Kalottspel i 2008! De brukte både FilmCamp og Bakkehaug skole til sine seminarer, og så samarbeidet vi om flere konserter.
Kalottspel hadde fredag et kulturpolitisk seminar med fokus på Nord-Norge sin plass i nyorganiseringa av folkemusikk og – dansefeltet. Innledere var Magnar Sundt, Sigurd J. Heide, Kjetil Jensberg og Terje Foshaug.

Arrangementer utenom festivalen:
•     Konsert med Sudan Dudan på Olsborg Gjestestue april.
•     Konsert med Hekla Stålstrenga på Bakkehaug Samfunnshus oktober.
•     Konsert med Fliflet/Hamre på Bakkehaug Samfunnshus november.
•     Konsert med Dagfinn Hansen under Rundhaugmartnan desember.

Kalottspel 2007

Den første konserten i 2007 var med instruktører og ledere på BarentsUngdom tirsdagskvelden. Onsdag var det klart for den egentlige åpningsforestillinga i Istindportalen. Først var det dansekompaniet Rimpparemmi, deretter Kalottspel sin egen danseproduksjon FOT. Koreograf var Trine Saltermark, og musikken var komponert av Ragnhild Furebotten, som hadde med seg Tore Bruvoll, Skjalg Bjørstad og Andreas Bratlie i bandet. Dansere var Birgitte R. Bruun, Anne Berit Heide, Marte Frihetsli, Sigurd J. Heide, Nils Foshaug og Lars Frihetsli. KulTur på Målselva foregikk onsdags natt, og ble igjen en suksess. Publikum fikk oppleve felespill med Sigrunn Haugli og Terje Foshaug, lur og bukkehorn med Øistein Hanssen, ildskulptur laget av Jostein Sebergsen og Jan Kristian Vestjord, dans på Øra med FOT-danserne og spellmennene Lars Erik Løvhaug og Leif Egil Andreassen, Mellembygd Mannskor og vokalkvartetten Kraja fra Umeå. Torsdag spilte Draugtøva (Furebotten/Bruvoll) en familiekonsert på dagtid. På kvelden holdt Lars-Ànte Kuhmunen med Band konsert på Moen Kulturlåve, en arena Kalottspel ikke har brukt før. Etter konserten var det folkemusikkpøbb med åpen scene på låven. Fredag holdt Kraja konsert i grotta, mens Frigg spilte konsert på samfunnshuset. I tillegg hadde BarentsUngdom framvisning fredags ettermiddag. Vanlig opplegg med dansefest på Bondeheimen på kvelden med dugnadspel. Lørdag avsluttet Valkyrien Allstars (trio) den første Kalottspelkonserten, mens Den Store Norske Gitarkvartett avsluttet den andre. Andre bidrag var samspell med alle spelmenn, Kalottspel for Unger, Storhaugkvintetten, Toralf Heimdal, Bothy Tams fra Skottland, Sugrevusjka, Målselv Spelmannslag, M/S Marmæl, danseinnslag fra BarentsUngdom, Kraja og Haukeliseter Spelmannslag. Senere på kvelden var det som vanlig deltakerfest med høy stemning og mye godt dugnadspel.

BarentsUngdom var dette året et åpent kurs for ungdom fra 12 år og oppover fra Barentsregionen. Anne Nymo Trulsen hadde sangkurset, Leif Egil Andreassen hadde felekurset, mens Stine Skoglund hadde danseøktene. Kalottspel for unger ble ledet av Monica Karlstad, med god hjelp av Bodil Vinjevoll, Mariann Torset og Christina Olsen. Sko var årets tema her. Temakursene i år var lagt til lørdag. Sigurd J. Heide og Birgitte R. Bruun hadde ”førstehjelp i dans”, Einar Olav Larsen lærte bort Frigg-låter, Sigrid Randers-Pehrson hadde sangkurs og Toralf Heimdal lærte bort låter på torader. Ellers kan vi nevne at vi dette året hadde salgsutstilling med bilder av Gunn Vottestad hos Gunn og Kjetil Jensberg, etter initiativ fra Gunn sjøl. En stor suksess.

Arrangementer utenom festivalen:
•     Konsert med Ragnhild Furebotten Trio på Målselvfossen turistsenter i januar.
•     Konsert med Forsvarets Musikkorps NN i Målselv kirke i februar.
•     Konsert med Salt på Olsborg Gjestestue i mars.
•     Konsert med Ragnhild Furebotten Trio på Jutulstad (frivillige ble invitert) i september.
•     Konsert med Fotefar og Jan Arvid Johansen på Bakkehaug Samfunnshus i september.
•     Konsert med Hekla Stålstrenga på FilmCamp i desember.

Kalottspel 2006

Festivalen ble åpnet av Susanne Lundeng Band i Istindportalen i Heggelia. Nytt av året i 2006 var ”KulTur på Målselva”, der publikum ble transportert i flåter nedover elva på natta med kulturelle overraskelser på elvebredden underveis. De fikk høre Målselv Spelmannslag, joik med Eli Anne Guttorm, Tornedalsfinske viser med Susanne Rantalo og Jan Johansson, Mellembygd Mannskor og russisk sang fra gruppa Sugrevusjka. Turen ble avsluttet med bål på elvebredden, med servering av spekemat, flatbrød, øl og bålkaffe. Dette skjedde onsdag. Torsdag spilte Fotefar sin skoleforestilling for deltakerne på Kalottspel for unger. På kvelden fikk publikum høre joik med Eli Anne Guttorm, Tornedalsfinske viser med Susanne Rantalo og nordnorske folketoner med Anne Nymo Trulsen i grotta. Etter konserter var det folkemusikkpøbb på Rundhaug Gjestegård. Tidenes første INTRO-folk vinner, Majorstuen, spilte fredag, med påfølgende dansefest på Bondeheimen. På Kalottspelkonsertene var hovedinnslagene ved Fotefar og Triakel. Andre som bidro var Tore Bruvoll, Mikal Lundemo, Guttorm og Rantalo/Johansson, ulike spelmannslag og dans fra Mesterklasse dans. Deltakerfest lørdagskvelden. Søndag var det forestilling med BarentsUngdom i Istindportalen.

Marte Frihetsli hadde hovedansvar for Kalottspel for unger, som i år hadde samiske tradisjoner som tema. Med seg hadde hun blant andre Jane Nikolaisen og Eli Anne Guttorm. BarentsUngdom ble ledet av Andreas Ljones, Magne Kleiveland og Rune Tylden. Temakurs i år var Dans Polsdans med Sigurd J. Heide og Leif Egil Andreassen, Spell Polska med Jan Johansson, Joik med Eli Anne Guttorm, Gitar i folkemusikken med Tore Bruvoll, Dans Polska med Celina Falk og Jan Johansson, ”Det er polka som er bra!” med Ragnhild Furebotten og Svenske viser med Emma Härdelin. I tillegg hadde vi en Mesterklasse dans med Sigurd Aae Klausen med hjelp av Sigurd J. Heide og Mikal Lundemo (spellmann). Dette var et forprosjekt til en nordnorsk danseproduksjon i 2007.

Arrangementer utenom festivalen:
•     ”Argentinske årstider”. Konsert med Per Arne Glorvigen og feler uten grenser i Istindportalen i september.
•     Konsert med Sver på Målselvfossen Turistsenter oktober.
•     Konsert med Fliflet/Hamre på Målselvfossen i november.
•     Intimkonserter på Rundhaugmartnan med Lena Jinnegren og Anne Nymo Trulsen, og Dagfinn Hansen i desember.

Kalottspel 2005

Fra 2005 fikk vi støtte fra Norsk Kulturråd, og Kalottspel økte stadig i omsetning og antall arrangementer. Vi startet opp onsdagen med konsert med Ragnar Olsen med norske og irske venner. Torsdag var det konsert med distriktsmusikerne i Målselv på samfunnshuset, konsert med Bra Folk og Lena Jinnegren i grotta, og avslutningsvis folkemusikkpøbb på Rundhaug Gjestegård. Fredag var det duket for årets store Kalottspel-satsning; Med støtte fra Kalottspel arbeidet en gjeng unge, lovende nordnorske folkemusikere frem en konsert, og gruppa Hekla Stålstrenga så dagens lys. De bestod på daværende tidspunkt av Ragnhild Furebotten (fele), Tore Bruvoll (gitar), Sigrid Randers-Pehrson (sang), Andreas Amundsen (kontrabass) og Inge Dulin (perkusjon). Hekla Stålstrenga har i ettertid hatt stor suksess i hele landet, vært på mange turnéer, og gitt ut CD som ble nominert til Spellmannspris. Vi avsluttet som vanlig fredagen med dans til dugnadspel på Bondeheimen. Lørdag var det tradisjonen tro to Kalottspelkonserter, den ene avsluttet med Fant og Fente, den andre med Väsen. De andre som bidro på Kalottspelkonsertene var Luleå Hembygdsgille, Roald Renmælmo, Kalottspel for Unger, Swing – Molander – Swing, Målselv Spelmannslag, Sindre og Leif Egil, Drottningsylt, Snaustri-a Spelmannslag, Mikal og Toralf og Hallgrim Hansegård. Lørdagskvelden var det deltakerfest på samfunnshuset med dugnadsspel. Søndag var det konsert ved Målselvfossen.

Kalottspel for Unger ble dette året leder av Marte Frihetsli og Sigrunn Haugli med god hjelp av Lars Erik Løvhaug, Mari Tollefsen og Øistein Hanssen, Magne Kleiveland og Roald Haugli som gjesteinstruktører. Nytt av året var kortere temakurs. Fredag hadde Ola Graff temakurs i vokal, Mariann Torset lærte bort egenkomponerte slåtter og Lennart Strømseng lærte bort Barduspringar med Egil Nyhus som spellmann. Lørdag hadde Sigrid Randers-Pehrson temakurs i vokal, Torstein Gjeldokk på torader, Toralf Heimdal lærte bort slåtter på fele og Anne Berit Heide hadde kurs i Nordlandpols med Marte Frihetsli som medinstruktør, og med Mikal Lundemo som spellmann.

Arrangementer utenom festivalen:
•     Konsert med Inga Juuso Group i januar.
•     Konsert med Onkel Folke på Olsborg Gjestestue i november.
•     Konsert med M/S Marmæl i Kirkesnesmoen kapell under Rundhaugmartnan i desember.

Kalottspel 2000 - 2004

2000
Konsertdeltakere:
Tone Hulbækmo, Hans Fredrik Jacobsen og Bardufoss korforening (i Målselv kirke og Finnsnes Kulturhus), Draugtøva (Ragnhild Furubotn, Tore Bruvoll, Rune Bjerkestrand), Gunnar Stubseid og Ale Møller, Storskogen Spellmannsband, seminardeltakere og instruktører, Førkjen, Guri Nymo og Anniken Dulin, Hardyguttene og frk.D, Herbjørn Liahagen, Sjøråkk å Riil, Luleå Hembygdsgilles spelmenn, Spelmannslaget BUL Tromsø, Lakselv spelmannslag, Målselv spelmannslag.
Seminarinstruktørene:
Susanne Lundeng og Mikal Lundemo (fele), Stig Nilssen (torader), Thomas Nilssen (trekkspill), Margrete Nordmoen (vokal) og Hans Fredrik Jacobsen (fløyte)

Arrangement utenom stemnet:
Intimkonserter i samband med Rundhaugmartn’n i desember 2000 med Storskogen Spellmannsband og Arne Lyngås.

2002
Konsertdeltakere
”Ferdafolk”, seminardeltakerer, instruktører, Magne og Benjamin, Saltdal Spelmannslag, Ragnhild Furholdt, Hallingspringar og Lausdans (Torstein Gjeldokk/ Magne Kleiveland), Lakselv Spellmannslag, Målselv Spelmannslag, Polsdans m/ Anne Berit og Sigurd, Hardyguttene og frk.D, Fauskeraderan (Norge). Inga Juuso (Sàpmi). ”JP Nyströms”, ”Jord”, Kalle Lundahl m/venner, (Sverige).
Seminarinstruktører:Susanne Lundeng og Ingunn Linge Valdal (fele), Torstein Gjeldokk (torader), Knut Ivar Bøe (trekkspill), Kari Margrete Okstad, Birgitte R. Bruun,Anne Berit Heide og spelmann Mikal Lundemo (bygdedanskurs).
Seminar for konsertarrangører:
I samarbeid med Den norske Folkemusikkscena.
Arrangement utenom stemnet:
Konsert med Sinikka Langeland trio i oktober-01.
Intimkonserter under Rundhaugmartna’n desember 2001 med trioen ”Kvinner uten en rød tråd”, som besto av Sigrunn Haugli, Monica Karlstad og Mariann Torset.

2004
Kalottspel 2004 hadde flere konserter enn noen gang tidligere, og vi brukte flere nye arenaer.
Onsdag hadde The Poetic Art Group fra Tromsø konsert på Olsborg Gjestestue.
Torsdag hadde den svenske vokalkvartetten MunTra fra Umeå konsert i Grotta i Fjellet.
Fredag var det konsert med Nordkalottgruppa Tre Folk i Norr. Lørdagens to konserter var i Bakkehaug Samfunnshus, og hadde i år deltakere fra et stort geografisk område. Det var samspel, kursdeltakere, Lakselv Spellemannslag, Toralf Heimdal, Øistein Hanssen, Una og Magne fra Osterøy, Målselv Spelmannslag, Mariann Torset Band, Lena Jinnegren, gruppa Surevusjka fra Arkangelsk og MunTra. Konsertene ble avsluttet av henholdsvis Bruvoll/Halvorsen og Majorstuen. Søndag var det forestilling med BarentsUngdom på Fossmotunet.

Årets kursinstruktører var Ragnhild Furebotten og Jorun Marie Rypdal Kvernberg på fele, og Sigrid Randers-Pehrson på vokal.
Nye tilbud i år var Kalottspel for unger for aldersgruppa 6 – 12 år, som ble ledet av Monica Karlstad, Marte Frihetsli og Sigurd Heide. En annen ny storsatsing var BarentsUngdom med deltakere fra Norge og Russland. Her var det Magne Kleiveland, Andreas Ljones og Rune Tylden var instruktører, med god hjelp av tolk Marit Bjerkeng.

Det som vanlig dansefest på Bondeheimen fredag kveld, og deltakerfest på Bakkehaug Samfunnshus på lørdag kveld. I tillegg var det Folkemusikkpøbb torsdag, og cd-slepp med Ragnhild Furebotten og Ta:lik sin arkiv-cd med Hans Haugen på fredag. Filmen Jakten på Urtonen ble vist i Grotta i Fjellet både fredag og lørdag.
Arrangement utenom festivalen:
Konsert med Susanne Lundeng og MiN-ensemblet i mars-04.
Konsert med Fliflet/Hamre i november-04.
Kirkekonsert og intimkonserter under Rundhaugmartna’n i desember-04.

Kalottspel 1990 - 1998

1990
Konsertdeltakere:
Henning Sommerro og John Pål Inderberg, Annbjørg Lien og Erik Walderhaug,
BUL-Tromsø, Sjøråkk og Ril, Mur & Doll, Vokaloktetten i Troms (VITS), Målselvringen, Dølaringen (Norge). Kalle Lundahl, Olle Mattsson, Lennart Johanson (Sverige).
Seminar:
Vokal folkemusikk med Henning Sommerro som instruktør.
Utstillinger:
Målselv Husflidslag, Målselv kommune, Målselv Mållag, Pål Ryan, Vandreutstilling:
”Grenseløs låt”.

1992
Konsertdeltakere på kirke- og stemnekonserter:
Kirsten Bråten Berg og Arild Andersen, Susanne Lundeng, Målselv Spelmannslag, (Norge).
Nils-Aslak Valkeapää, Johan Anders Baer (Sàpmi). Esa Kotilainen, Seppo Paakkunainen (Finland). Tap the Kag (England), Russiske folkemusikere og folkedansere.
Folkemusikkseminar:
Susanne Lundeng og Odd-Halvdan Jakobsen var instruktører.
Ungdomsringen i Troms hadde samling.
Kulturkonferanse med tema:
Folkemusikk i et Nordkalottperspektiv (arr. i samarbeid med Troms Fylkeskommune)
Utstillinger:
Målselv husflidslag og Samiske kunstnere på Trollhaugen.

1994
Konsertdeltakere på kirke- og stemnekonserter:
Brekken Spell- og danselag, Rundtomen, Tre Støkka, Målselv Spelmannslag, og andre norske utøvere. Siepakat (Finland). Qwinnen (Sverige). Ungdommer fra Arkangelsk. m.fl.
Seminarer:
2 felegrupper og ei fløytegruppe, med instruktører fra ”Qwinnen”.
Russiske ungdommer var med på deler av seminarene.
Danseseminar med Taina Poykko og Paul Hansen som instruktører.
Bl.a. 32 finske deltakere.
Kulturkonferanse med rekruttering som tema.
Utstillinger:
Kompetansesenteret for husflid, Målselv Mållag (Arne Lyngås) og Alvin Jensvold.
Arrangement utenom stemnet:
Konsert med ”Bukkene Bruse” i 1993,
”Mari Boine trio” i 1994.

1996
Konsertdeltakere:
Bukkene Bruse, Susanne Lundeng, Målselv Spelmannslag, seminardeltakere og andre norske og svenske grupper.
Seminarer:
Folkedans med Hans Eriksson og Gunnar Rødal som instruktører.
Folkemusikkseminar med Annbjørg Lien, Steinar Ofsdal og Steinar Johansen som instruktører på henholdsvis fele, fløyte og trekkspill.
Kulturkonferanse:
”Per Spelmann han tjente...” om folkemusikken og verdiskaping i samfunnet.
Arr. i samarbeid med Nordnorsk Folkemusikksenter i Målselv.
Utstillinger:
Arne Viken, Husfliden i Målselv og Kalottspel.

1998
Konsertdeltakere:
Susanne Lundeng Band, Ande Somby, Anja Vesterheim, ”Det var en gang en slått”,
Ola Graff, Mikal Lundemo, Steinar Ofsdal, Hege Nylund, Jonny M. Lundemo, Lakselv-, Saltdal-, Målselv Spelmannslag (Norge) Häkkyrät (Finland), Irina Dubovskaja (Russland) m.fl.
Seminar i folkemusikk:
Fele, fløyte, vokal og trekkspill der instruktørene var henholdsvis; Mikal Lundemo,
Steinar Ofsdal, Hege Nylund og Jonny M. Lundemo.
Danseseminar med Milsse Peltokangas og Gunnar Rødal som instruktører.
Arrangement utenom stemnet:
Medarrangør konsert med ”Min vemods fryd” (Ove Larsen m.fl.) i januar-97.
Konsert med Ranarim (Sverige) i april-97.
Konsert med Faukstad/Bjørkum i september-98
Konsert med ”Moya på tvoja” i november-98.
Intimkonserter under Rundhaugmartna’n i desember-98.

Kalottspel 1970 - 1988

Allerede i 1949 ble det første spelmannsstemnet arrangert i Målselv, med ildsjel Johan Nymo i spissen for arrangørlaget Målselv Mållag. Her fikk man samla 10 lokale spelemenn til samspell og soloinnslag. Spelmannsstemnene ble en årlig tradisjon, og ut fra dette miljøet vokste Målselv Spelmannslag fram. I 1970 inviterte man for første gang spelemenn fra de andre landene på Nordkalotten til stemnet, og det første Kalottspel så dagens lys.
1970
Det første Kalottspel ble arrangert av Målselv Mållag og Målselv Spelmannslag i oktober 1970, men Johan Nymo som initiativtaker og gjennomfører. Dette var i grunnen et litt utvida lokalstemne, med bl.a. 4 svenske deltakere fra Boden og Luleå.
Stemnet gikk over ei helg, og konsertene ble arrangert på Rustahøgda og på Jensberg (Rundhaug).
Navnet Kalottspel ble ikke brukt i markedsføringa i forkant, men i ettertid ble stemnet omtalt som Kalottspel.

1975     
Navnet Kalottspel ble brukt i forkant av dette stemnet, og plakat/logo ble tegna av Øyvind Haaland. Denne plakaten er fortsatt grunnlaget for den logo som brukes i dag.
Stemnet ble arrangert av Målselv Spelmanns- og bygdedanslag, med Svein Nymo og Trond Wold i arbeidsutvalget.
Det deltok rundt 20 stk på seminar (felekurs) på Rundhaug Hotell, og det var konsert på Jensberg søndag. Det var stort sett spellemenn og dansere fra Nord-Norge, med vekt på Troms som deltok. Nordnorsk Visegruppe var et av trekkplastrene på konserten.
Det kom fem deltakere fra Finland, ingen svensker.

1984
Etter ni år var det klart for nytt Kalottspel, og det var Agnar Aas tok på seg å lede Kalottspel-arbeidet på vegne av Målselv Spelmannslag. Han søkte nye samarbeidspartnere i bl.a. leikarringene i Målselv, og komiteen fra 1984 ble den som gjorde Kalottspel til et fast spelmannsstemne i årene som fulgte.
Deltakere dette året var bl.a. Svensk Folkton, spellemenn fra Luleå, Luleå Hembygdsgille, og Målselv Spelmannslag. Målselv Husflidslag og Målselv Mållag hadde utstillinger.

1986
Konsertdeltakere:
Tone Hulbækmo og Hans Fr, Jakobsen, Edvard Ruud, Mattis Hætta, Leif og Steinar Rygg, Nordnorsk Visegruppe, Sjøråkk og Ril, Mur & Doll, Målselv Spelmannslag (Norge) Pajala leikarring, Bodendansere, ”Alterkören” (Sverige).

1988
Konsertdeltakere:
Tiriltunga og Martin Myhr, Bernhard Folkestad, Edvard Ruud, Vågå spelmannslag, Susanne Lundeng, Bygdelåten, Ungdomsringen i Troms, Tiurleken, Målselv spelmannslag, Mur & Doll (Norge).
Britt Mari Swing, Kalle Lundahl, Olle Mattsson, Palle Åberg, Karin Wicklund, Svensk Folkton (Sverige). Tornio spelmenn (Finland).