Back to All Events

Åpning og konsert med Maija Kauhanen

Torsdag 8. august kl. 19.00.
Sted: Mellembygd Samfunnshus
Pris: 250,-
Varighet: 
ca. 1,5 time.

Maija Kauhanen. Foto: Antti Kokkola

Maija Kauhanen. Foto: Antti Kokkola

MAIJA KAUHANEN Maija Kauhanen er et finsk enmannsorkeste bestående av en tradisjonell kantele, en kraftfull og uttrykksfull stemme, og innovativ perkusjon. Hun er komponist, multiinstrumentalist og en karismatisk utøver med en fengslende tilstedeværelse på scenen. Hennes store inspirasjon er folkemusikken fra Finland og Karelia. Nennsomt gir hun de urgamle melodiene nytt liv. Hun spesialiserer seg på den finske kantelen sine gamle og sjeldne teknikker. Ved å veve sammen polyrytmikk og organiske rytmer skaper hun unike lydlandskap og forførende rytmer.

Debutalbumet Raivopyörä har fått strålende kritikker i internasjonal musikkpresse. Sangene handler om vanskelige kvinnerskjebner med utfordrende forhold, vold i hjemmet og barneekteskap, men også om glede, trøst, håp og ung, bejublet kjærlighet. I god, folkemusikalsk stil!

Etter at hun spilte på den store, europeiske showcasefestivalen Womex i 2017 har hun opptrådt over hele kloden. I 2019 skal hun spille på «alle» de store festivalene, og da er det seg som hør og bør at hun kommer til Kalottspel. Vi gleder oss til å oppleve denne dama på Kalottspelscenen!

MÅLSELV SPELMANNSLAG Målselv Spelmannslag er faste artister på Kalottspel. Ikkje berre har dei mykje av æra for at Kalottspel eksisterer, men dei gjer og ein stor og viktig jobb for folkemusikk og folkedansen i Målselv og Troms. I tillegg speller dei sabla godt til dans!

Målselv Spelmannslag er en av Kalottspel sine aller næreste slektninger. Begge er barn av de lokale spelmannsstemnene som Johan Nymo og Målselv Mållag arrangerte i fra 1949 og utover. Her fant de aktive spellemennene sammen i allspel og dansespell, og etter hvert ble Målselv Spelmannslag navnet på denne gjengen. I 1970 inviterte Johan svensker og finlendere til spelmannsstemnet, og navnet Kalottspel ble brukt for første gang. Siden det har spelmannslaget og Kalottspel gått hand i hand.

Målselv Spelmannslag framstår i dag som et sprekt lag, med rundt femten aktive medlemmer fra flere kommuner i Midt-Troms. Terje Foshaug er musikalsk leder.

ARKTISK TAKT OG FOLKBAND SPELMANNSLAG Arktisk Takt er Bygda Dansar sitt prosjekt i Troms. Bygda dansar er eit nasjonalt danseprosjekt hovudsakleg retta mot ungdom frå 15 til 19 år. Hovudfokus i prosjektet er formidling og vidareføring av norsk folkedans, samt omarbeiding og tilrettelegging av folkedans for scene. Prosjektet varer i tre år i Troms, og er no midt i perioden.

FolkBand Spelmannslag er ein gjeng unge musikarar som har bakgrunn frå kurset FolkBand på Kalottspel. Fleire års samspel har utvikla seg til å bli ein fast gjeng som har delteke i fleire ulike prosjekt og oppdrag i regi av Folkemusikk Nord. Dei har m.a spelt på Riksscena i Oslo, på festival i Aberdeen i Skotland, og i Russland.